Wielokrotne wizyty w Turcji sprawiły, że poznałam i zaadaptowałam do własnych potrzeb kulinarnych kilka tureckich produktów. Jednym z nich jest przyprawa sumak/sumac, którą na gruncie brytyjskim bardzo rozpowszechnił Yotam Ottolenghi i jego fantastyczne dania (szczególnie wegetariańskie). Ta ciemnofioletowa przyprawa o lekko cytrynowym smaku jest idealnym dodatkiem do smażonego lub pieczonego bakłażana, ale fajnie smakuje również jako dodatek do pasty z awokado.
Gdy jestem w Krakowie to chętnie chodzę do tureckiego marketu na Starym Kleparzu, skąd wychodzę obarczona ayranem, dobrej jakości przecierem z pomidorów oraz gotowymi potrawkami z bakłażana. Od czasu do czasu daję się skusić na przepyszne, ciemne, pomarszczone oliwki o bardzo intensywnym smaku oraz pyszną bakławę.
Z dań zainspirowanych Turcją, które czasem gotujemy wymienić mogę grillowaną okrę z sumakiem.