Kulinarne inspiracje podróży do Gruzji, czyli coś dla ciała

Dzięki pobytowi w Gruzji poznaliśmy sporo ciekawych produktów, z którymi wcześniej nie mieliśmy styczności. Do naszych ulubionych sosów należy w tej chwili Adżika, którą również mamy i używamy w postaci suchej przyprawy. W wersji płynnej Adżika jest fantastycznie ostra, ale też bardzo smaczna i udaje się ja kupić bez problemu w sklepach z żywnością bardziej egzotyczną, takimi jak Smaki Świata w Galerii Krakowskiej.

Lubimy również wspomnianą już sól swańską/swanetyjska, ale chyba największym smakowym odkryciem wyjazdu była woda Bordżomi o bardzo specyficznym smaku, który nie każdemu odpowiada. Podobno jest bardzo zdrowa i przyjemnie gasi pragnienie, ale tylko wtedy, gdy jest zimna. Gdy uleci z niej gaz i gdy przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej to smakuje jak woda morska.

Wina gruzińskie nam smakowały, ale nie znamy się na nich. Zdecydowanie mogę polecić białe wino Tsinandali (2013) oraz czerwone wino Marai Napareuli (2012) – jedno z najlepszych win czerwonych jakie kiedykolwiek piłam. Z wielkim sentymentem wspominamy smaki gruzińskich oranżad, które chętnie zamawiamy, gdy jemy w gruzińskiej restauracji Smaki Gruzji (Dietla 33), w Krakowie. To właśnie tam warto się wybrać w poszukiwaniu autentycznych gruzińskich potraw i smaków. Z czystym sumieniem możemy polecić ich chaczapuri adżaruli, roladki z bakłażana oraz Adżapsandali (potrawka z warzyw, między innymi z bakłażana, na ciepło).

Jeśli zaś chodzi o gotowanie, to do tej pory wypróbowałam tylko wyśmienity przepis z Jadłonomii na gruzińskiego bakłażana, i to danie, choć troszkę pracochłonne ze względu na obróbkę bakłażana, zawsze wychodzi bardzo dobrze. To link to przepisu: http://www.jadlonomia.com/przepisy/gruzinskie-bakazany/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s